Toneelvereniging Matigheid en Genoegen

Gennep

15 februari 2016

Aftrap aanloop 100-jarig bestaan Matigheid en Genoegen

Toneelvereniging Matigheid en Genoegen (M&G) viert volgend jaar haar 100-jarig bestaan. Dit jaar, precies een jaar eerder op 17 februari vindt de aftrap plaats van de feestelijkheden rondom dit heuglijke feit. Een goede reden voor een interview met twee ervaren bestuursleden: Vincent van Riet en Elly van Lieshout.

Elly en Vincent

Wanneer ze eenmaal beginnen te vertellen, straalt het enthousiasme en de passie voor hun hobby af. De op één na oudste toneelvereniging van Limburg die aangesloten is bij de LFA, een overkoepelende organisatie, kent een geschiedenis van ups en downs. Van periodes met heel veel leden en soms weinig leden, conflicten over de rechten van vrouwen tot een generatiekloof tussen jong en oud.

Vincent vertelt hoe hij bij de club kwam. “Eens per jaar was er bij de Kroon een Kerstspel. Toen ze in 1954 niemand hadden voor een bepaalde rol, kwam iemand van de toneelvereniging aan mijn ouders vragen of ik die rol mocht doen. Eigenlijk mocht dat niet volgens het reglement, want ik was pas 13 jaar en dat was te jong om lid te mogen worden. Maar ik ben nooit meer weggegaan!”

“Toneel is meer dan alleen amusement brengen”, wil Elly graag kwijt. “Het is een manier om onderwerpen bespreekbaar te maken en soms heeft het een therapeutisch effect op acteurs en toeschouwers.” “Daarnaast heeft onze toneelvereniging ook een sociaal karakter”, vult Vincent aan. “We verzorgen optredens in het bejaardenhuis, voor Dichterbij en de Vrouwenbond. En heel vroeger zelfs, net na de oorlog in 1946, heeft de vereniging met een stuk op verschillende plaatsen in de buurt een strijkijzer voor ieder gezin in Gennep bij elkaar gespeeld. Hoe mooi is dat?”

Over waar de naam Matigheid en Genoegen vandaan komt weten ze samen ook smakelijk te vertellen. Vincent: “Met de komst van de MBS en de NBDS in Gennep net na de oorlog nam de bedrijvigheid toe en daarmee ook de inkomsten. Alleen werd dat wat wekelijks uitbetaald werd, meteen verzopen in de kroeg met alle ellende van dien. Om duidelijk te maken dat dat niet zo verstandig was, werd dat verwoord in een toneelstuk: voor de pauze werd er dan een drama opgevoerd met een zielige moeder enzo, en na de pauze volgde een stuk waar hartelijk om gelachen kon worden. Vandaar: matigheid als wijzend vingertje naar drankgebruik en genoegen met betrekking tot dat er best gelachen mag worden.”

Elly vraagt zich lachend af of ze zal opbiechten hoe ze zichzelf ook weleens gekscherend noemen. Natuurlijk kan ze er dan niet meer onderuit. “Nattigheid en nooit genoeg, zo noemen we onszelf weleens. Ach, je moet jezelf als vereniging ook niet té serieus nemen hè?”

Deze week start M&G op ludieke wijze de aftrap van de aanloop naar het 100-jarig bestaan. Volg de vereniging op Facebook en hun website voor meer informatie. www.matigheidengenoegen.nl

Copyright © 2018. All Rights Reserved. Webmaster Y. Beeuwkes